Ciato to posłużyło za argument dla dziecka, że może jednak marchewka wcale nie jest taka niesmaczna.
- 1 duża marchewka (pełna szklanka marchewki po starciu)
- niepełna szklanka zmielonych orzechów włoskich
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- płaska łyżeczka sody i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cynamonu
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- Włączyć piekarnik: termoobieg, 180 st.
- Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Orzechy zmielić.
- Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
- Powinno powstać gęste ciasto.
- Foremkę posmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać np. mąką kukurydzianą lub bułką tartą i do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut.