ciasto na dwóch łyżkach miodu

Ciato to posłużyło za argument dla dziecka, że może jednak marchewka wcale nie jest taka niesmaczna.

  • 1 duża marchewka (pełna szklanka marchewki po starciu)
  • niepełna szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • płaska łyżeczka sody i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  1. Włączyć piekarnik: termoobieg, 180 st.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Orzechy zmielić.
  4. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.
  5. Powinno powstać gęste ciasto.
  6. Foremkę posmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać np. mąką kukurydzianą lub bułką tartą i do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut. DSC_1848

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *