- 1 polędwiczka wieprzowa
- ok 200g świeżego szpinaku
- odrobina sera (żółtego twardego)
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- 2-3 łyżki oliwy
- tymianek
- sól
- Szpinak dokładnie myjemy, gotujemy na parze, aż liście nieco zmiękną, ale się nie rozgotują. Przekładamy do miseczki i rozdrabniamy go nożem.
- Polędwiczkę rozcinamy wzdłuż pozostawiając nierozcięty jeden bok, tak by powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijamy by uzyskać jak najcieńszy płat.
- Do małej miseczki wsypujemy majeranek, rozgnieciony czosnek, sól wedle uznania oraz wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy i powstałą marynatą nacieramy mięso z obu stron.
- Na mięso wykładamy szpinak, posypujemy startym serem i zawijamy roladę. By rolada zachowała pożądany kształt można wspomóc się nicią bawełnianą, patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami.
- Roladę gotujemy na parze 1-1,5 h. Roladę można na czas gotowania obłożyć gałązkami tymianku, co nada mięsu jeszcze przyjemniejszy aromat.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
W tej wersji stanowiła uzupełnienie do warzyw (brokuł gotowany na parze, zdrowe frytasy, cukinia podduszona z odrobiną czosnku oraz sos serowy).
Moi domownicy z równie ogromnym apetytem zjedli polędwiczkę w towarzystwie modrej kapusty oraz kluseczek orkiszowych w sosie serowym.
Wypróbowałam :)! Polecam !