„słodkie pułapki”

Produkty spożywcze, które okazały się zaskakująco „słodkie”  – dziesięć największych pułapek związanych z zawartością cukru w pożywieniu

Niemiecki Handelsblatt opublikował artykuł obnażający prawdę o zawartości cukru w powszechnych produktach spożywczych. Czasopismo Öko-Test przebadało 34 produkty pod kątem zawartości cukru, a wyniki tego badania okazały się zatrważające.

Zawartość różnych rodzajów cukru jak maltozy, glukozy, fruktozy i innych przeliczono i podano w jednostce orientacyjnej jaką jest kostka cukru, czyli 3 g cukru.
Na tej podstawie utworzono ranking powszechnych produktów spożywczych nie mających nic wspólnego ze słodyczami a mimo to zawierających spore ilości cukru

10. Barbecue Sauce
Sos Barbecue firmy Boydo ma w swoim składzie 23 kostki cukru.

9. Żurawina – biorąc do ręki opakowanie suszonej żurawiny w rzeczywistości żurawina jako owoc to zaledwie 60% tego opakowania, a reszta to głównie cukier z domieszką oleju. Zawartość cukru dodanego oraz naturalnie występującego wynosi w przeliczeniu na kostki – 24 kostki.

8. Musli – niemieckie płatki z miodem Cerealien Zauberfleks Honig znajdująca się na opakowaniu informacja o mniejszej zawartości cukru wcale nie oznacza małej zawartości cukru. W paczce tych płatków znajduje się 29 kostek cukru.

7. Capuccino – „bez cukru” okazuje się w rzeczywistości zawierać do 45,5% białej trucizny w swoim składzie, co odpowiada 30 kostkom cukru. Cukier został ukryty w odtłuszczonym mleku w proszku i w serwatce w proszku.

6. W occie Kühne Balsamissimo Cremig Mild można znaleźć aż 33 kostki cukru.

5. Sucharki – 37 kostek cukru

4. Płatki Cornflakes – 48 kostek cukru w opakowaniu

3. Kawa mrożona – jej głównym składnikiem jest cukier, który stanowi 90% jej całkowitego składu

2. Ketchup Curry – 110 kostek cukru

1. Herbata w granulkach o smaku owoców leśnych – W opakowaniu tej herbatki znajduje się 115 kostek cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *