ratatuj

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • puszka pomidorów
  • tymianek, bazylia
  • oliwa z oliwek
  1. Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec aż skórka zacznie się marszczyć. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć od razu do szklanej miski i przykryć miskę folią spożywczą pozostawiając w niej papryki do ostygnięcia. Po takim zabiegu skórka powinna sama odchodzić.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
  3. Do cebuli dodać cukinię pokrojoną w półtalarki i poddusić ok 10 minut.
  4. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę.
  5. Dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z sokiem.
  6. Przyprawić tymiankiem, bazylią.
  7. Wymieszać wszystkie składniki i podgrzać chwilkę.

Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie np. na kolację lub dodatek do mięsa podczas obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *