- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- puszka pomidorów
- tymianek, bazylia
- oliwa z oliwek
- Paprykę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec aż skórka zacznie się marszczyć. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć od razu do szklanej miski i przykryć miskę folią spożywczą pozostawiając w niej papryki do ostygnięcia. Po takim zabiegu skórka powinna sama odchodzić.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie.
- Do cebuli dodać cukinię pokrojoną w półtalarki i poddusić ok 10 minut.
- Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę.
- Dodać pokrojone w kawałki pomidory wraz z sokiem.
- Przyprawić tymiankiem, bazylią.
- Wymieszać wszystkie składniki i podgrzać chwilkę.
Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Może stanowić samodzielne danie np. na kolację lub dodatek do mięsa podczas obiadu.