ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem

  • ok 3 garście płatków owsianych
  • 1-2 garście suszonych śliwek
  • 1-2 garście rodzynek
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 1 garść pestek dyni
  • 1 jajko
  • ziarna słonecznika do posypania ciastek
  • łyżka miodu
  • (ewentualnie dla poprawienia konsystencji – odrobina mąki kukurydzianej albo innej )
  1. Płatki owsiane gotujemy na gęsto.
  2. Płatki i suszone owoce blendujemy.
  3. Do powstałej masy dodajemy jajko,  ziarna słonecznika, pestki dyni i mielimy by nieco rozdrobnić ziarna. Chcemy otrzymać gęstą, niejednolitą masę.
  4. Ręcznie formujemy kształt ciasteczek. By ciasto nie przyklejało nam się do dłoni, obmywamy dłonie w wodzie nie wycierając ich.
  5. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem.
  6. Na patelnię wsypujemy ziarna słonecznika, dodajemy miód, podgrzewamy i cały czas mieszając karmelizujemy ziarna. Ciepłymi posypujemy ciasteczka.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 st i pieczemy aż do zarumienienia.

Ciasteczka są dobrą alternatywą na przekąskę do pracy, podwieczorek czy jako przekąska podczas wycieczek, wypadów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *