- ok 3 garście płatków owsianych
- 1-2 garście suszonych śliwek
- 1-2 garście rodzynek
- 2 garście ziaren słonecznika
- 1 garść pestek dyni
- 1 jajko
- ziarna słonecznika do posypania ciastek
- łyżka miodu
- (ewentualnie dla poprawienia konsystencji – odrobina mąki kukurydzianej albo innej )
- Płatki owsiane gotujemy na gęsto.
- Płatki i suszone owoce blendujemy.
- Do powstałej masy dodajemy jajko, ziarna słonecznika, pestki dyni i mielimy by nieco rozdrobnić ziarna. Chcemy otrzymać gęstą, niejednolitą masę.
- Ręcznie formujemy kształt ciasteczek. By ciasto nie przyklejało nam się do dłoni, obmywamy dłonie w wodzie nie wycierając ich.
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem.
- Na patelnię wsypujemy ziarna słonecznika, dodajemy miód, podgrzewamy i cały czas mieszając karmelizujemy ziarna. Ciepłymi posypujemy ciasteczka.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 st i pieczemy aż do zarumienienia.
Ciasteczka są dobrą alternatywą na przekąskę do pracy, podwieczorek czy jako przekąska podczas wycieczek, wypadów.