jabłko – ?jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”

Jabłko to zdrowa, tania i przede wszystkim smaczna przekąska. Postaraj się, by przekąski tego typu zagościły na stałe w twoim domu. Jabłka możesz spożywać bez problemu w każdej sytuacji, zarówno spacerując w parku, jak i podczas spotkania rodzinnego, w pracy, czy też oglądając film na kanapie lub w kinie.  Zatem walory praktyczne są przeogromne. Warto sięgać po jabłka również dlatego, że:

  • szybko dają uczucie sytości
  • regulują perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom,
  • sprzyjają tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach,
  • skórka jabłek zawiera pektynę, czyli rozpuszczalny błonnik, jednocześnie zawiera całkiem sporo przeciwutleniaczy, kwas ursolowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu w krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy,  ma także właściwości przeciwwirusowe, bakteriobójcze, przeciwnowotworowe
  • stanowią bardzo dobre źródło antyoksydantów, które hamują proces starzenia
  • jabłka spożywane na surowo wzmacniają układ nerwowy, serce i poprawiają pracę wątroby
  • a 100 g jabłka zawiera: błonnik 2,3 g, potas 144 mg, magnez 6,4 mg, żelazo 0,48 mg, fosfor 12 mg, sód 2 mg, wapń 8 mg, wit. C 12 mg, wit. B1 0,035 mg, wit. B2 0.032 mg, B6 0,045 mg, wit. PP 0,3 mg, wit. E 0,5 mg, wit. A 100 j., węglowodany 11,9 g, białko 0,34 g, tłuszcze 0,4 g,  (http://www.bund-lemgo.de/aepfel-als-quelle-der-gesundtheit.html)

Ciekawostki na temat jabłek:

  • małe jabłka zawierają więcej witaminy C niż duże,
  • jeśli kobieta w ciąży spożywa często jabłka, wówczas ryzyko wystąpienia astmy u jej potomstwa znacznie maleje
  • brązowe plamy na jabłkach to trucizna, która przenika cały miąższ –
  • są opinie, że ilość witamin w jabłkach w porównaniu do ilości cukru który dostarczają jest mała
  • im dojrzalszy owoc tym więcej w nim cukru

JEDZMY JABŁKA ZE SKÓRKĄ!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *