Obecnie jeden z podstawowych składników, być może również twojej diety. Znajdziesz go także pod nazwą izoglukoza lub syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Stał się wszechobecny z powodu kilku czynników:
- względy ekonomiczne – tańszy zamiennik cukru,
- płynna postać – łatwość dozowania i komponowania go z różnymi produktami,
- niska lepkość – nie krystalizuje się, co jest bardzo korzystne zwłaszcza w produkcji napojów,
- produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy często nie wymagają dodawania konserwantów – konsumenci chętnie sięgają po produkty „bez konserwantów„.
W jakich produktach zagościł na stałe:
- żywność typu „fit„, „dietetyczna„
- batony, ciastka, cukierki, czekolada, żelki
- dżemy, galaretki,
- konserwy, sałatki, sosy, serki, musztarda, ketchup
- napoje owocowe, nektary, napoje gazowane, gazowane i niegazowane wody smakowe
- mleczne napoje np. jogurty, kefiry, mleka smakowe
- mleko zagęszczone, lody
- płatki śniadaniowe
- napoje alkoholowe np. likiery, owoce w alkoholu
- wędliny
A w jaki sposób poczujesz na własnej skórze jego obecność? Jeśli nie od razu, to na pewno za jakiś czas…
- szybko się od niego uzależnisz, nie przejdziesz obojętnie obok ciasteczek na stole, będąc głodnym od razu pomyślisz o batoniku, a wracając zmęczonym do domu sięgniesz w pierwszej kolejności po coś słodkiego. Osoby z twojego otoczenia zaobserwują u ciebie niezrozumiałe rozdrażnienie, a być może i niepohamowane ataki agresji np. słownej.
- dostrzeżesz lub nie przyrost tkanki tłuszczowej (bo tłuszczyk oplatający nasze narządy wewnętrzne choć gorszy w skutkach bywa niedostrzegalny dla naszego oka),
- będziesz jeść więcej, częściej, gdyż pojawią się zaburzenia w odczuwaniu głodu i sytości. Osiągniesz uczucie sytości na bardzo krótką chwilę i zaraz potem dopadnie cię uczucie głodu i znowu sięgniesz po jakąś zapychajkę na chwilę.
- dopadną cię choroby układu sercowo-naczyniowego
- pojawią się kłopoty z nadciśnieniem
- w twoim organizmie znacznie zwiększy się produkcja kwasu moczowego czyli możesz w przyszłości spodziewać się kamieni nerkowych, dny moczanowej – czyli będzie boleć…
- a insulinooporność i cukrzyca typu 2 są z natury komponentem syropu glukozowo-fruktozowego
Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się często w produktach, w których trudno się go na pozór spodziewać. A jednak… Sięgając po kefir z dodatkiem ogórka i koperku myślisz, że wypijesz zdrowy, pełnowartościowy i smaczny kefir. W rzeczywistości spożywasz syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu i aromaty okraszone niewielkim dodatkiem ogórka (3,6%) i jeszcze mniejszym dodatkiem koperku (0,14%). Warto zerkać na etykiety. Z czasem wyrobisz w sobie nawyk, że sięgając po nowy produkt sprawdzisz skład. Niestety skład wielu produktów spożywczych prosi się wręcz o zamieszczenie na opakowaniu dopisku „przed użyciem przeczytaj ulotkę lub skonsultuj się z …” .
Oto kilka przykładów produktów, które bywają w codziennym menu i oprócz tego, że ich spożycie sprzyja otyłości, to przyczynia się również do wystąpienia innych skutków spożywania (zazwyczaj nieświadomie) syropu glukozowo-fruktozowego.