wafelki dwukolorowe

Wafelki te to doskonała przekąska dla naszych najmłodszych, gdyż mogą bezkarnie zajadać się nimi np. na podwieczorek. Przepis można modyfikować w zależności od produktów, które akurat posiadamy lub od naszych smaczków. Są tak smaczne, że trudno poprzestać na jednym. Można w nich przemycać witaminki dla małych niejadków. Wystarczy dodać np kawałek marchewki lub buraczka czerwonego lub innego warzywka by nie zaburzyć smaku.

  • 2-3 garście suszonej żurawiny
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 2 garście suszonych moreli
  • 2 garście ziaren słonecznika
  • 1 garść świeżej, umytej rukoli
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 banany
  • ok. 4 łyżki twarogu
  • odrobina soku z cytryny
  • wafle
  1. Suszone owoce należy przepłukać wrzątkiem.
  2. W jednej misce umieszczamy suszone owoce, słonecznik, kakao, rukolę i całość dokładnie blendujemy na w miarę jednolitą masę.
  3. W drugiej misce blendujemy banany z twarogiem oraz sokiem z cytryny.
  4. Wafle kroimy na pożądane kształty i przekładamy:wafelek-masa kakaowa-wafelek-masa bananowa-wafelek.
  5. Najlepiej spożyć od razu.

Przygotowane w taki sposób wafle dość szybko tracą swoją chrupkość, ale nadal pozostają bardzo smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *