Owsiane placki z orzechami, jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych ugotowanych na gęsto
- garść orzechów włoskich
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- 1 jajko
- ok. 1 łyżka mąki kukurydzianej
- Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jajko rozbełtać.
- Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać dodając stopniowo mąkę aż do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.
- Smażyć na natłuszczonej patelni, a następnie wyłożyć na ręczniczek papierowy by odsączyć tłuszcz.
( W urządzeniu Cuisine Companion Tefal wszystkie składniki umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania, mieszamy przy prędkości 10 przez 20 sekund)
Takie placuszki, o ile nie zostaną zjedzone od razu, świetnie nadają się do podgrzania w tosterze lub po prostu jako przekąska na spacerze.