Składniki:
- 2 jabłka
- 1 szklanka wody
- 1,5 łyżeczki agar agar (1 łyżeczka na szklankę płynu)
- łyżeczka młodego jęczmienia
- Agar rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić na 5-10 minut.
- Rozdrobnione jabłka zagotować w wodzie, dodać agar i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 10 minut.
- Dodać mody jęczmień.
- Zblendować całość i przelać do pucharków.
(W urządzeniu Cuisine Companion Tefal wodę, jabłka oraz młody jęczmień umieszczamy w misie z założonym ostrzem tnącym, Slow Cook P1, następnie dodajemy rozpuszczony agar agar i ustawiamy manualnie prędkość 1, temperatura 100, czas 10 minut. Na koniec miksujemy przy prędkości 12 przez 5 sekund.)
Galaretki agarowe nie wymagają chłodzenia w lodówce.